Hieronder een stukje uit de PZC 2008:'IJspret kan volgende week beginnen'

zaterdag 27 december 2008 | 15:08 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 27 december 2008 | 17:35

GOES - Als het weer een beetje meezit, kunnen schoolkinderen in de tweede week van hun kerststvakantie volop schaatsen.

Diverse ijsclubs in de regio schatten dat het ijs in de loop van volgende week dik genoeg is.

De IJs- en skeelervereniging in Krabbendijke heeft de baan woensdag opgespoten. "Op een klein wakje na, is hij dicht", zegt Jan Witsel zaterdag. "Er ligt zo'n twee centimeter ijs. Als de voorspellingen kloppen en het 's nachts een graadje of vier blijft vriezen, moet er maandag of dinsdag geschaatst kunnen worden."

H. de Vos van ijsclub Eendracht Bindt in Stavenisse houdt het op dinsdag of woensdag. "Want bij min vier graden we hebben het natuurlijk niet over strenge vorst", stelt hij. De baan aan de Stoofdijk, op een laaggelegen stuk weiland, is de afgelopen tijd volgeregend en er ligt ijs. Toch is dat volgens De Vos nog veel te dun om op te schaatsen. "Daarom hebben we borden geplaatst", zegt hij. "Laten we hopen dat die zo snel mogelijk weg kunnen, want de jeugd staat te popelen."

In Kruiningen is de baan zaterdagmorgen ook dichtgevroren. "We hebben twaalf millimeter", zegt ijsmeester Jo Houtekamer. "Het is prachtig ijs." Als het 's nachts blijft vriezen en de temperatuur komt overdag niet te veel boven nul (een beetje hoeft op zich geen probleem te zijn volgens Houtekamer) kunnen de ijzers dinsdag worden ondergebonden. "Wij zijn er helemaal klaar voor", aldus de ijsmeester.

Op Walcheren staan de schaatsfanaten nog niet nerveus langs de kant van de ijsbaan. Sterker nog: die zijn er nog nauwelijks. De befaamde baan bij camping Middelburg hield tien jaar geleden al op te bestaan en sinds Vlissingen geen zwembad meer heeft, is er ook geen ijsbaan meer. Voorzitter Karel Koenen van de Vlissingse IJssport Vereniging heeft talloze malen op het stadhuis gestaan om te pleiten voor een nieuwe baan. "Maar ze willen niet. Dan houdt het op. Wij zoeken onze heil wel buiten de provincie."

Of hij alsnog kan besluiten naar Domburg te gaan, is maar de vraag. Het weiland naast de voetbalclub is weliswaar opgespoten, maar Adriaan Provoost van Domburgse IJsclub Nooitgedacht heeft er een hard hoofd in. "Mijn broer was er even langs gereden en volgens hem ligt er een dun vliesje op en is het nog aan één kant open. Ik wacht rustig af. Maandag op zijn vroegst kunnen we het ijs op. Maar zeker in Zeeland zijn we altijd een week later dan de rest van Nederland."

Meneer Minderhoud van IJsclub Nova Zembla uit Westkapelle had het niet anders kunnen verwoorden. "En dan hebben we hier ook nog eens te maken met een sterke wind, waardoor de hobbelig ijs krijgt. Wij hebben een prachtige baan op 't dorp, bij de kreek, maar een enkele graad boven nul is gewoon te weinig. Mijn bloed gaat er nog niet hard van stromen."

Hieronder een stukje uit de PZC 2007:
Men menge het schaatsslijpsel met water

door Ondine van der Vleuten

Dinsdag 18 december 2007 - Hoe kouder, hoe beter, is het devies van IJsclub De Schelde. IJsmeester Jo Houtekamer zat gisteren al verwachtingsvol te kleumen in de clubkantine.

Slideshow image
Jo Houtekamer en René Geelhoed (links) bij de ijsbaan in Kruiningen. foto Willem Mieras
 
Als Jo Houtekamer 's ochtends buitenkomt en de kou naalden in zijn wangen steekt, als hij flink moet krabben om zijn autoruiten ijsvrij te maken en zijn adem wolkjes vormt, dan bonst zijn hart van vreugde. Jo Houtekamer is namelijk ijsmeester van IJsclub De Schelde in Kruiningen. "Ja, daar wordt wel eens wat lacherig over gedaan, maar het is nog niet zo makkelijk! Mijn taak is: zorgen dat er een goede ijsvloer ligt. En dat die goed blijft. Twee keer per dag meet ik, hiermee." Hij houdt een ijzeren staafje met een blokje hout eraan omhoog. Een eigen ontwerp.


IJsclub De Schelde heeft sinds 2002 een geasfalteerd terrein van zo'n 75 bij 40 meter tot zijn beschikking, voorzien van een afwatering. Elk jaar komt het bestuur in oktober bijeen. Op 1 november gaat de riolering dicht, zodat het veld kan vollopen met hemelwater. Begin december bekijkt het bestuur of er genoeg water in staat en pompt zo nodig bij. En dan is het wachten op gunstig weer. In 2003 hebben ze maar liefst elf graden vorst gehad. Maar ja, vorig jaar is de ijsbaan precies één zondag open geweest. "Om tien uur gingen we open en om elf uur stond er 180 man op het ijs. Jammer alleen dat 's middags de zon flink ging schijnen, toen was het snel over. Op zich zitten we hier heel goed. Twee nachten 5 graden vorst, een oostenwind en zo'n waterig, krachteloos zonnetje: dan groeit het ijs onder je ogen aan. Vorig jaar hebben we er met zijn drieën naar zitten kijken." Eerst verdikte het water zich tot een matte massa, waarin ijsnaalden begonnen te groeien. En geleidelijk zagen ze hoe zich een sterke ijsvloer vormde. "Als het begint te vriezen, zetten we direct hekken om het ijs. Anders kun je er donder op zeggen dat er kinderen op afkomen die er voortijdig opgaan."

De afgelopen vijf jaar is de ijsbaan een dag of vijftien open geweest. Het lijkt weinig, maar het is het waard, zeggen Houtekamer en secretaris René Geelhoed. "Machtig mooi. Het ijs is het beste als er nog een centimeter water onder zit, dan is het net of het leeft. Net natuurijs. Dat schaatst zachter; alsof er een kussen onder ligt. Soepel ijs, noemen we dat." De ijsmeester is de eerste die op het ijs mag, als het klaar is. Daarna gaan de deuren open en mag iedereen. Voor een piepklein prijsje, want IJsclub De Schelde heeft geen leden en dus ook geen inkomsten uit contributie. In ruil daarvoor zorgt de club voor veiligheid en gezelligheid. "Er zijn altijd EHBO'ers in de buurt voor ongelukjes, wie trek heeft kan warme chocolademelk, snert of een broodje worst kopen en als je thuis geen schaatsen hebt, kun je ze voor 'n prikkie huren. Allemaal schaatsen die we gekregen hebben en opgeknapt. Heb ik vorig jaar nog geslepen en netjes in het vet gezet."

Om tien uur 's avonds gaat dan de baan dicht en komt het bestuur vegen. Want de sneeuw moet eraf. Als die erop ligt, kan het ijs niet aangroeien. En dan zet Houtekamer zijn geheime wapen in. Hij vermengt het slijpsel van de schaatsen met heet water tot een papje, en metselt dat als cement in de uitgetrapte bochten. Netjes met een spatel in de krassen en de scheuren. "De andere dag heb je weer een prachtige ijsvloer!"

 

Filmpje Maximaal tv